Народът отдавна смята, че хората, които са родени в различните дни от седмицата, не са едни и същи, че някои са щастливи, някои нещастни, други добри, трети лоши. В някои дни трябва да се избягват някои неща, докато в други не е добре да се вдига нищо „по-тежко от лъжица“. Защо иначе ще се говори за „черен петък“, „чиста седмица“, „луда сряда“ ..

Ето какво говори за живота ни денят на раждането според народното вярване:

Понеделник

Понеделник е първият ден от седмицата и се смята едновременно и за най-щастливият. Смята се, че детето, което ще се роди в понеделник ще има дълъг и щастлив живот. На този ден започва новата седмица, така че той е идеален за започване работа. Бог започнал със създаването на света в понеделник, така че и затова е добре човек да започне всякакво значително начинание точно на този ден.

Вторник

Вторият ден от седмицата се счита за нещастен, така и хората, родени тогава няма да имат лесен живот. Във вторник, говори преданието, и вълците пазят козината си повече, отколкото другите дни. На този ден не е добре да се започва никаква работа, защото е нещастен, така и работата ще върви на зле и няма да свърши добре.

Сряда

Сряда има специално многолико значение. На този ден могат да се започнат много неща и да се тръгне на път. Смята се, че бебето, родено на този ден, ще бъде с разнообразни интереси и здраво. Дете, което се ражда в сряда, ще бъде щастливо и богато. В някои краища този ден се представя като светица, така че може да се чуе, че е дошла „свята Сряда“, която се отнася към болните и тези, които страдат.

Четвъртък

За четвъртък се говори, че е щастлив ден. При хората съществува тази поговорка: „Всички дни са добри, а четвъртък е по-добър“. Много е добре, говорят вярванията, за дете да се роди на този щастлив ден, защото и в живота ще бъде щастливо и успешно. На този ден в миналото започвали дейностите на нивите. В предхристианското време четвъртък се е славел като ден на плодородието.

Петък

Петък, според народното вярване е един от нещастните дни.

Казва се: „В петък всяка работа е нечисто начало“. Освен това, се счита, че този ден е „нечисто“ и е подходящ да се влезе в контакт с „демоничните сили“. Затова се говори, когато нещо лошо се случи в живота, че е дошъл „черния петък“. Поради това в петък не трябва да се започва никаква работа, защото ще последва катастрофа. На този ден много хора не тръгват на път, защото се страхуват от катастрофа. И за дете, родено в петък, се вярва, че няма да има късмет в живота.

Събота

Събота, у нашия народ често е посветена на починалите. Тогава се отива на гробищата и се палят свещи. На този ден човек трябва да бъде внимателен, за да не му се случи някакво зло. Дете, родено в събота ще бъде необичайно, но точно затова и имунизирано от „злите същества“. Говори се, че родените на този ден имат възможност да разговарят с животните. Ще бъдат хора с много голяма фантазия. За това дете се смята, че е медиум, че може да види това, което другите не могат да видят. На детето, родено в събота „никакво зло не може да навреди“, защото е защитено от деня на раждането. В много вярвания се споменава, че именно децата, родени в събота имат способността да откриват заровени съкровища и да станат богати и успели хора.

Неделя

Неделята е ден за почивка. Бог, според християнското вярване, в шест дни създал света и на седмия – в ​​неделя, седнал да си почине и да се радва на плодовете на своята работа. Поради това и в народа има много вярвания, свързани с този ден, и които се отнасят до почивката и прекарването на време със семейството. Неделята възрастните хора представяли като жена -същество – Света седмица. Човекът роден в неделя ще бъде много щастлив, се смята и че ще живее „господски“, т.е. много често ще почива (всеки ден ще бъде като неделя). За щастливия човек се говори: „Майката роди в бяла неделя“.

error: :)