Няма човек, който да не прави глупости. Често обаче минава доста време, преди да го признае. Намалете броя неприятни епизоди в живота си, като избягвате следните характерни навици.
Не забравяйте, че да се държиш глупаво и да изглеждаш глупаво са две напълно различни неща. Няма значение как изглежда дадена постъпка. Но за да действате глупаво, е нужно само да спазвате следващите няколко правила.

1. Опитвайте се да впечатлите всички наоколо
Умните хора винаги усещат, когато някой се стреми да блесне с престорена начетеност, материални придобивки или други белези на статус. И това наистина впечатлява… с глупостта си.
Разбира се, няма нищо лошо в това да знаете сложни думи, или сте си купили iPhone 8, защото не можете да живеете без функцията за лицево разпознаване. Но ако някой е готов да жертва купища време, нерви и с години да изплаща кредити, само за да впечатли приятелите си – какво може да се каже за неговата интелигентност?

2. Търсете съвършенство
Следвайте мечтите и щастието си – те нямат нищо общо със съвършенството. Нищо в света не е идеално, ето защо съвършенството е невъзможна и абстрактна цел. Освен това психологически изследвания са доказали, че перфекционизмът и депресията са тясно свързани. Откажете се от съвършенството и не си причинявайте болка.

3. Слушайте чуждите мнения
Смята се, че хората, които ценят твърде много мненията на околните, са срамежливи и скромни. Често обаче е тъкмо обратното – те смятат, че светът се върти около тях и са център на вниманието. Всеки има свои притеснения. Това, което хората мислят за вас има много повече общо с тях, техните слабости, тревоги и комплекси, отколкото с вас. Такива мнения са непостоянни като октомврийското слънце, с тази разлика, че изобщо не ви топлят.

4. Ако не успеете, откажете се
В последно време всички повтарят колко е важно да приемаме провала – че ставаме по-силни, опитваме да намерим алтернативни варианти и т.н. Но примерите от живота са най-убедителни.

5. Посрещайте агресията с агресия
Изследователски екип от Мичиганския университет е открил, че съществува зависимост между високата интелигентност и агресията. Колкото по-агресивен е един човек, толкова по-нисък е неговият коефициент на интелигентност. С времето тази тенденция се задълбочава, защото разрушителното поведение не позволява на интелекта да се развива.

6. Не се разделяйте с разочарованието
Ако не можете да спрете да се ядосвате на някого, вие не можете и не искате да анализирате ситуацията, защото:

Действията на опонента ви може да не са били преднамерени, следователно гневът ви е безсмислен.
Опонентът ви може да не е искал да ви нарани. Наистина ли е задължително да реагирате на всяка провокация?
Човек, който ви наранява, не заслужава вниманието ви. Единственото, което трябва да направите, е да спрете да говорите с него. Можете да се справите с една ситуация, само ако я прецените правилно. Когато сте ядосани, е много по-малко вероятно да се справите.

7. Доказвайте гледната си точка във всеки възможен случай
Това правило е резултат от предишното. Ако един умен човек признае, че може да сгреши, няма да харчи всичката си енергия да доказва, че е прав. Ето защо:
Отнема време и усилия.
Дразни хората.
Пречи ни да чуем чуждото мнение и ограничава светогледа ни.

8. Бъдете категорични
Една от характеристиките на интелигентността е да виждате нещата от различни страни и да не изключвате, че може да грешите. Но ако някой е прекалено категоричен и отхвърля всички останали гледни точки, вероятно не е достатъчно умен. Както казва Дарвин, „невежеството по-често поражда увереност, отколкото знанието.“ Учените отдавна са установили, че колкото по-малко знаят хората, толкова по-уверени са те. Тази зависимост е известна като „ефект на Дънинг-Крюгер“.

 

error: :)