Учили са ни на повърхностни представи за симетрията

Всъщност животът има непредсказуем и хаотичен характер, макар че ни се струва, че ако „организираме” всичко, той, животът, ще бъде много по-добър. И обикновено прекарваме много време в организиране на всичко, а резултатите понякога ни разочароват и изнервят.

На практика всичко е обратно. Ако мислите, примерно, че трябва да си купите още няколко панталона, за да имате „за всеки случай”, отивате и си купувате. А после се оказва, че всичките тези неща вече не могат да се поберат в гардероба ви. И в него настава бъркотия. Така се сдобивате със „столът“, който всички имаме у дома. След като сте създали „ред” на едното място, веднага го разрушавате на друго място. Или решавате да изхвърлите всички излишни вещи на боклука. Да, в дома ви вече има някакъв „ред”, но светът, като цяло, става по-мръсен. Замисляли ли сте се за това?

По този повод физикът Адам Франк казва:

„Това е физически закон. Суровата истина на живота е в това, че самата Вселена всъщност е хаос. Как може човек да подреди къщата или живота си, ако това противоречи на природата на Вселената?”

Истината е, че колкото и да се стараем да поддържаме ред в живота си, а къщата ни да е спретната, всъщност нищо не излиза от тези старания. Безпорядъкът продължава и на едното, и на другото място, макар че понякога става невидим на пръв поглед, той е там!

Какво да направим? Да кажем „да” на хаотичната природа на света. Да се примирим.

Хората, в чиито домове винаги е разхвърляно, са подложени на стигматизация.

Околните ги мислят за апатични, обвиняват ги, че водят „неправилен” живот. Но това просто не е истина!

Неорганизираните хора са по-добри от останалите. Дори само затова, че не позволяват на лъжливата илюзия за ред да им диктува как да си направят разписанието за деня.

По тази тема много добре се е изказал Джим Морисон:

„Аз имам интерес от въстания, бардаци и хаос. Мисля че точно това е пътят към свободата”

Това не означава, че всеки аспект на живота ни трябва да бъде потопен в хаос. Понякога е важно, и дори полезно, да си организиран. Но никой няма право да съди хората, които живеят в безредие. Повярвайте: редът е много надценяван.

Хората, в чиито къщи вечно е разхвърляно, не са мързеливи. Те са творчески и смели личности.

Здравият смисъл ни подсказва, че чистотата е залог за ефективност и продуктивност, но това не е така.

Безредието не е непременно признак за липса на системност. На много разхвърляната маса или бюро човек може да работи по-ефективно, отколкото на чисто бюро или маса. Разхвърляното бюро не означава, че той работи лошо. Това означава, че той раоти толкова добре, че просто няма време да подрежда.

С други думи, безпорядъкът всъщност може да бъде признак на ефективност, а не на небрежност.

Докторът по философия от Университета на Минесота, Кейтлин Вос, доказа чрез изследвания, че хората, които са склонни да разхвърлят наляво и надясно, и да трупат боклук, всъщност са по-творчески и креативни от останалите.

В рамките на научната си работа, Вос провежда любопитен експеримент. Тя разделя 48 доброволци на две групи, след което ги кара да намерят оригинални начини за използване на топка за тенис на маса. Едната половина от участниците в експеримента били настанени в чиста и спретната стая, а другите – в мръсна и разхвърляна. В края на краищата двете групи дават еднакво количество идеи, но идеите на втората група, според резултатите от независимата оценка на други студенти, се оказват по-иновационни и по-творчески.

Изводът на Вос:

Всички ние искаме да станем по-творчески личности, по-често да имаме проблясъци. Съветът ми е: ако сте в ступор, преместете се в мръсна стая. Това ще ви позволи да излезете от рамките на привичното за вас възприятие, и по-бързо ще започнете да произвеждате свежи идеи. Редът е резултат от нашия стремеж към безопасност, хаосът, от своя страна, е резултат от нашия стремеж към творческо преосмисляне на света”.

Безпорядъкът, разбира се, вече отдавна и твърдо се асоциира с творческия гений. Обществото порицава неорганизираността и небрежността, но именно в такива условия са живяли повечето велики умове: Альберт Эйнштейн, Алан Тьюринг, Рональд Даль. Даже на Джоан Роулинг ѝ е невъзможно да ошета вкъщи.

Всички те са стигнали до величието си, независимо от това, че целият им живот е бил пълен хаос.

Изобщо, ако родителите ви са ви наказвали заради нежеланието ви да си подреждате стаята, те са правели грешка. Обществото игнорира скритите предимства на хаоса.

Трябва ни смелост, за да махнем с ръка на правилата, и да живеем в творчески безпорядък.

Айнщайн отбелязва:

„Ако безпорядъкът на масата означава безпорядък в главата, какво ли трябва да значи празната маса?”

Творческите хора виждат картината на своя живот в цялост, а не зациклят на отделни детайли. Те вървят заедно с потока, а не плуват срещу течението. Те лесно се адаптират към промените. Те знаят, че времевият ресурс е твърде ограничен, за да го губим за разни скучни неща, като например подреждане и почистване.

Простотата и красотата на живота са по-важни от видимия „успех” и от изкуствената „дисциплинираност”. Страстта е по-добра от скуката.

Животът е рошав, непредсказуем и чудесен дар. Насладете се на пътуването.

error: :)